Kelime anlamı olarak “üretim” yani “production” anlamına gelen prodüksiyon genellikle sinema filmi, televizyon programı, gösteri yapımı için kullanılan bir terimdir. Günümüzde reklam filmleri, video içerikler, fotoğraf çekimleri gibi medya organları için gerçekleştirilen eylemler için de “yapım” yani “prodüksiyon” ifadesi kullanılmaktadır. Bir sanat eseri ya da bir sanat üretimi düşünüldüğünde “prodüsiyon” bu eserin yapılması, tamamlanması için uğraşan ekibi-sorumlu kişiyi tanımlamaktadır.
Kameranın icat edilmesi ve sinema sektörünün ilk yıllarında prodüksiyon şirketleri ile “stüdyo” hemen hemen aynı anlama geliyordu. Günümüzde de yapım şirketleri genellikle isim olarak “studios” terimini sık sık kullanırlar. Bunun için sinemanın özellikle ilk yıllarında sinema filmi veya film çekmenin çok daha kısıtlı bir toplum tarafından gerçekleştirilebiliyor olmasıydı.
1878 Yılında çekilen “Horse In Motion” ve “Arrival Of A Train” için “ilk prodüksiyonlar” denebilir. Sinema sektörünün gelişmesi ve “sesli filmlerin” ortaya çıkmasına paralel olarak ilk ortaya çıkan prodüksiyon şirketi 1912 Yılında sesli filmin mucidi olan Thomas Edison tarafından kurulmuştur. Daha sonra kurulan prodüksiyon şirketleri, Hollywood ve sinema endüstrisi için çeşitli yapımlar üretmeye başladılar.
Sinema ve radyoya ek olarak medya araçlarının gelişip değişmesi, yapım şekillerini ve dolayısıyla da prodüksiyon şekillerini de ciddi anlamda değiştirdi. İlk sesli film, radyo programı, televizyon programı ve animasyon filmlerle birlikte “prodüksiyon” kelimesinin kapsamı da anlamı da önemli ölçüde değişti.
Prdüsiyon şirketleri film yapım ile ilgili tüm alanlarda faliyet gösterebilirler. Bu alanlar genel anlamda şu şekilde sınıflandırılabilir.
Uzun Metraj Film Çekimi
Kısa Metraj Film Çekimi
Belgesel Çekimi
Reklam Film Çekimi
Müzik Klibi Çekimi
Tanıtım Filmi Çekimi
Tanıtım Videosu Çekimi
Viral Film Çekimi
Eğitim Filmi Çekimi
Dizi Filmi Çekimi