Çekim Planı, en basit tabir ile kameranın subje (nesne) veya objeyi (canlı bir kişi, oyuncu veya modeli) nasıl ve ne şekilde çekeceğinin bir tür tarifidir. Kamera, yönetmenin istediği şekilde objenin, veya subjenin belli bir alana "odaklanarak" belli etkileri oluşturmaya çalışır. Buna "çekim planı" adı verilir. Çekim plan çeşitleri de şunlardır;
Bu çekim açısı sahnenin geçtiği bütün çerçeveyi kapsar. Çevre hakkında genel bir bilgi edinmemizi sağlar. Bu sahne nerede geçiyor? Bir çölde mi? Bir dağda mı? Deniz kıyısında mı? Etrafta yaşam belirtileri var mı, yaz mı, kış mı, şehir mi, köy mü? Sahnenin geçtiği yer neresi, nasıl bir yer? Tüm bu sorulara genel bir yanıt verir.
Genellemek doğru olmaz ancak sahneler çoğunlukla uzak planla veya daha sık genel planla başlar. Çekim ölçekleri arasında en önemli yere sahip olan planlardan biridir. İzleyiciye olayın nerde geçtiği hakkında bir fikir verilir. Bu izlenimle seyirci sahneye yabancı kalmaz. Sahneyi, dekoru tanıtır, karakterleri, nerede olduklarını ve birbirlerine olan konumlarını görürüz.
Boy planda veya boy çekimde, karakterimizin tamamını yani boydan görürüz. Karakterin çevreyle veya diğer kişilerle, nesnelerle veya kendiyle olan ilişkisi boy planda gösterilir. Boy plan; tüm vücut hareketleri izlenebildiği bir çerçevedir. Seyirciye, detaylar veya aksiyon gösterilmeden genelde karakter gösterilir. Boy planda ayak boşluğu ve baş boşluğuna dikkat edilir.
Diz çekim karakterin dizinden yukarısını gösteren plandır. 3/4 çekim ve amerikan plan diye de adlandırılabilinir. Amerikan plan denmesinin sebebi malumunuz kovboy filmleridir. Karakteri veya karakterleri silahlarıyla beraber görürür. Silahlanıp silahlanmadığı hakkında izlenim sahibi oluruz.
Bel plan veya bel çekim, vücudun yarısını çerçeve içine alan bir çekim ölçeğidir. Seyirci, karakterle daha yakından tanıştırılır hatta özdeşleştirilmek istendiğinde bel plan tercih edilir. Daha fazla ayrıntı görürüz. İkili çekimlerde bel plan çok sık tercih edilir.
Göğüs kısmından yukarısının kadraja alındığı, baş boşluğu bırakıldığı çekim ölçeğidir.
Omuz planda, koltuk altlarından yukarısı kesilir; omzun tamamı çerçevede görünür. Omuz çekiminde, mimikler, karakterin duygusal hali verilebilinir. Bunun yanında, karakterin, diğer karakterlerle olan ilişkisi de bu çekim ölçeğinde ön planda olabilir.
Boyundan yukarısının kesildiği, yani yüzün tamamının kadrajı kapladığı çekim planıdır. Çekim ölçekleri arasında önemli bir yere sahip olan yakın planda, sadece odaklandığımız nesneyi görürüz, kadrajda kalan nesneler, arka plan fludur. Kişinin mimikleri, duygusal durumu, tepkisi ayrıntılı ve belirgin şekilde ifade edilir.
Karakterin, gözlerini, dudaklarını, ellerini, bir nesneyi, yani neye odaklanıyorsak, neyi göstermek istiyorsak o kısmı, o nesneyi çerçeveye alan çok yakın çekim planıdır.Karakterin elinde tuttuğu nesne ne? Mektupta veya bilgisayarda ne yazıyor? Karakterin aldığı yara ne kadar ağır? Parmağındaki yüzük ne kadar değerli? Tüm bu sorulara detay çekimle yanıt verebiliriz. Detay çekim genelde sahne sonunda, tüm planlar çekildikten sonra çekilir.